26 september 2009

Raz el Satan

Det finns många platser jag längtar tillbaka till, en av dem är Raz el Satan, en beduincamp som ligger på Egyptens östkust vid Akaba-viken (Röda havet). Vi åkte dit ett gäng från Tel Aviv för sju år sedan. Nattbuss genom Negev-öknen, byte till taxi i Eilat för färd till den Egyptiska gränsen där vi blev upphämtade av en beduin med minibuss fvb till Raz el Satan (Satans berg) i Sinai. Alltsedan Israel ockuperade Sinai-halvön i samband med Sexdagarskriget 1967 har kusten längs Akaba-viken varit ett populärt utflyktsmål för israeler. Även efter freden mellan Israel och Egypten 1979, då Israel lämnade tillbaka Sinai till egyptierna i utbyte mot fred, har många fortsatt att resa dit. Efter en serie bombattentat i området 2004, i bland annat Raz el Satan då många israeler dödades, har möjligen turistströmmen från Israel minskat. Vid vårt besök 2002 var dock allt lugnt.

Vi bodde billigt och ganska primitivt i några enkla vasshyddor på stranden. Ibland när man vill beskriva ett enkelt boende talar man skämtsamt om "stampat jordgolv". Här var det verkligen så. Elektricitet fanns bara på restaurangerna. När mörkret lagt sig använde vi vaxljus som trycktes ner i avskurna petflaskor som fyllts till hälften med sand. Det var vackert med de lysande ljusslingor som bildades när grupper av människor vandrade i mörkret längs stranden. God och billig mat fanns på några enkla restauranger, dock ingen alkohol. Bäst av allt var vattnet, så klart och rent, perfekt temperatur. Ingenstans har jag njutit lika starkt av simningen som där, varken i Medelhavet, Indiska oceanen eller Thailandviken.

Jag hade ingen kamera när jag var i Raz el Satan, så bilderna har jag plockat från Google Earth och Panoramio. Musikinslaget kommer från den tunisiske ud-spelaren Dhafer Youssef.Bilderna är klickbara för större storlek.1 kommentar:

Lennart Westman sa...

Hej Bosse,

"Något om det som var och är, inte mycket om det som kommer." Här om det som kommer: www.bjornenochfiolspelaren.se

Välkommen!

hälsar
Lennart Westman
www.lennartwestman.st