23 januari 2014

Willis Conover, jazz from The Voice of AmericaJag var i 15-årsåldern i mitten av 1950-talet när jag började lyssna på Willis Conovers jazzprogram i radion, svensk tid vid midnatt. Jag låg i sängen med en liten radio under täcket för att min mor inte skulle höra att jag var vaken så sent, jag skulle ju upp till skolan tidigt på morgonen. Sändningsförhållandena var inte alltid de bästa; jag hade antennsladden i munnen för att ljudet skulle bli så bra som möjligt. Ett diffust och inte tillförlitligt minne säger mig att programmen sändes via Radio Luxemburg, osäkert om det var på lång- eller kortvåg.

Conovers återkommande inledning som jag minns den: signaturmelodin spelades, Duke Ellingtons ”Take the A train”, sedan Conovers välljudande stämma: ”This is Willis Conover speaking to you from the Voice of America.”

Det var lustfyllt att ligga i mörkret under täcket och lyssna till jazzmusiken från det stora landet i väster.

Min sängkompis Luxorita.

1 kommentar:

Tommy36 sa...

Hej, läste dina rader betr VOA och Willis Conover. Jag är 84 år och lyssnade så ofta jag kunde. Men jag är osäker om årtalet när jag började.
En hållpunkt är att vi flyttade till en ny lägenhet någon gång i slutet av 1945. Mina tvillingsyskon föddes 15 april. Flytten kunde ha skett 1946.
Jag minns inte när jag började lyssna men sändningen kom via Tanger i Nordafrika.
Med en hand på volymknappen och den andra på sökandet efter bästa mottagning av signalen. Sändningen började klockan 20.00 och klockan 21.00 började Jazz Hour och Take the A train började.
Ja vill minnas VOA sändes på långvåg men kan ha varit kort våg. På långvåg säde AFN - Armed Forces Network, som troligtvis var stationerad i södra Tyskland där USA hade stora Europa bas.
Radio Luxemburg var en annan station - vet ej vem/vilka som låg bakom den stationen. För övrigt var de inte min favorit
Hälsningar från
tommydanielsson36@gmail.com