05 december 2012

Klimatfanatikerna


Hur långt är de beredda att gå? Ibland får jag intrycket att de liknar en sorts religiös väckelserörelse. De hotar med en världskatastrof om inte människan ändrar sitt onda beteende. De refererar till FN:s klimatpanel och smältande isberg, som om klimatpanelen är något slags objektivt forum där inga politiska eller ekonomiska faktorer och intressen spelar in. En saga som dyker upp i mitt medvetande i det sammanhanget är HC Andersens "Kejsarens nya kläder". När kommer något välinformerat barn att ropa att kejsaren är naken?

 

2 kommentarer:

ElStiffo sa...

Men bortsett från den här masken, tror du att hotet mot miljön p.g.a. vår livsstil är en överdrift? Det tror inte jag.

Bo Halén sa...

Tack för kommentaren, Stiffo. Sådana är inte den här osynliga bloggen van vid.

Varken du eller jag har de grundläggande och direkta kunskaperna (om det nu går att få några sådana) i den här frågan, vi kan möjligen skaffa oss en andrahandskunskap som bygger på vilka så kallade auktoritetr vi valt att läsa, lyssna till och tro på. Du har kanske valt samma gäng som företräds av bland andra Al Gore? Den mannen har jag tvivlat på ända sedan jag såg ”hans” supermanipulerande film om den globala uppvärmningen; en film som dels handlar om den saken, och dels om vilken superpräktig och klok person Al Gore är. Varken du eller jag går fria från mediemanipulationen. Jag väljer att ta ett steg tillbaka och betrakta kombattanterna i den mån jag har tid och lust, i övrigt har jag annat att göra. Det är möjligt att en global uppvärmning är på gång, men hur i h-e kan man vara så hundraprocentigt övertygade om att den beror på den mänskliga verksamheten? Det finns fortfarande forskare som vågar vara icke politiskt korrekta, och som anger andra möjliga orsaker till den globala uppvärmningen – om det nu verkligen existerar en sådan sett på lite längre sikt.

Jag föredrar att hålla mig allmänt skeptisk, även om det skulle visa sig att jag haft fel hela tiden. Särskilt misstänksam blir jag när en majoritet, som man kan misstänka inte har några mer djupgående kunskaper, plötsligt börjar gå åt samma håll.