04 maj 2013

Fotografiska museet


För en tid sedan besökte vi Fotografiska museet där vi såg ett par intressanta utställningar. Den mest intressanta handlade om en av fotografins stora, Henri Cartier-Bresson. Jag kände till en del av hans bilder från förr, men ändå kändes det som om det var första gången jag såg hans verk på allvar. Det är en stor utställning, 250 bilder presenteras, många i stort format.

Den andra utställningen skilde sig avsevärt från den om Cartier-Bresson, inte bara för att den handlade om färgbilder i motsats till Bressons svartvita skapelser, utan också för att den uppvisade en helt annan teknik. Holländaren Ruud van Empel arbetar med en speciell collageform som till viss del bygger på ett avancerat användande av bildbehandlings-

programmet Photoshop.

Jag rekommenderar ett besök på Fotografiska museet, även om jag tycker att inträdesavgiften är i kraftigaste laget, 120 kronor, några tior billigare för pensionärer och andra låginkomsttagare.

Cartier-Bresson-utställningen pågår till och med 26 maj. Beträffande van Empel-utställningen är det oklart hur länge den pågår. Museet har uppgivit två olika datum, 2 juni och 2 juli.


 
Henri Cartier-Bresson


Ruud van Empel

Inga kommentarer: